ALTERO obeležava međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

ALTERO obeležava međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

 Članica ALTERO organizacije Ksenija Joksimović, učestvovala je na IDAHOT (Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije) seminaru koji je održan od 15-17. maja 2014. godine, u Evropskom Omladinskom Centru Saveta Evrope, u Budimpešti. Seminar pod nazivom ‘’Odgovori mladih ljudi na govor mržnje koji počiva na homofobiji i transfobiji’’ je organizovan u okviru Međunarodne kampanje protiv govora mržnje (No Hate Speech Movement), u saradnji sa Odsekom za ravnopravnost Saveta Evrope (SOGI Unit) i Međunarodnom gej i lezbejskom omladinskom i studentskom organizacijom (IGLYO).

 

Cilj seminara je bio uspostavljanje i osnaživanje saradnje između LGBTIQ organizacija, nevladinih i omladinskih organizacija uključenih u Kampanju protiv govora mržnje, povećanje vidljivosti posledica govora mržnje koji je zasnovan na homofobiji, bifobiji i transfobiji, kao i povećanje razumevanja pravne regulative i legislativnih okvira za sankcionisanje ovakvog vida govora mržnje, kako na međunarodnom nivou, tako i na nacionalnim nivoima.

Seminar je okupio 47 aktivistkinja i aktivista za LGBTIQ ljudska prava, predstavnice/ke nevladinih i omladinskih organizacija na pan-Evropskom nivou, koji su zajedničkim snagama kreirali različite online akcije, koje su promovisane 17. maja, tokom Evropskog akcionog dana povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (http://dayagainsthomophobia.org/).

Podsetićemo. 17. maj je izabran za IDAHOT dan, u znak sećanja na uklanjanje homoseksualnosti sa liste bolesti, od strane Svetske zdravstvene organizacije, 1990. godine. Od tada, na ovaj dan se širom sveta organizuju različiti događaji i akcije sa ciljem podizanja svesti o kršenju LGBTIQ ljudskih prava, nasilju, diskriminaciji i represiji koju trpe LGBTIQ osobe, kao i promovisanju zaštite ljudskih prava za LGBTIQ osobe širom sveta. Godine 2013., ovaj dan obeležen je u 120 zemalja.

Ishode seminara možete pogledati na ovom linku: http://goo.gl/ivGzym, a online akciju koju je kreirala članica ALTERO u saradnji sa koleginicama aktivistkinjama iz Poljske, Bosne i Hercegovine, i Gruzije na sledećem linku: http://goo.gl/e4BKeL .

 

 

Read 3698 times

Media

Video na temu ‘’Kada ste odlučili da postanete strejt’’
Login to post comments