×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/alteroor/public_html/images/35

×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/35

Pomoć porodici u krizi

„Pomoć porodici u krizi“ je projekat koji je podržao Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda u okviru konkursa za socijalnu i boračku zaštitu i trajao je od septembra do decembra 2013. godine. 

Aktivnosti su realizovane u naselju Dr. Ivana Ribara na Novom Beogradu, a ciljna grupa su bili korisnici socijalnih stanova (većinom Romi koji su prethodno živeli u nehigijenskim naseljima). Projekat «Pomoć porodici u krizi» se tematski naslanja na prethodni projekat finansiran od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu, pod nazivom «Porodično savetovalište». Projekat je podrazumevao sprovođenje porodične psihoterapije i održavanje tribina o porodici.

 

 Porodična terapija je psihoterapijski pristup usmeren na promenu interakcijskih obrazaca u okviru porodičnog sistema (bračnog para, nuklearne ili proširene porodice), kao i drugih interpersonalnih sistema, a u cilju otklanjanja psiholoških problema koji ometaju funkcionisanje porodice i njenih članova. Najčešće porodice same prevaziđu ove poteškoće, ali ako se jave i drugi problemi, kao što su siromaštvo, nezaposlenost, zdravstveni problemi, bolesti zavisnosti i drugo, onda su ove porodice u većem riziku od pojve simptoma. Porodična terapija najčešće obuhvata celu porodicu, ali može se sprovoditi i individualno.

 U okviru projketa „Pomoć porodici u krizi“ , u naselju Dr Ivana Ribara, porodičnu terapiju vodile su dve terapeutkinje, svakog četvrtka (u akutnoj potrebi je bilo moguće zameniti dan ili dodati još jedan dan u nedelji). U proseku svakog četvrtka je realizovano po 3 seanse. Tokom trajanja projekta održano je 26 seansi. Seanse su se održavale jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje, u zavisnosti od potrebe porodice i poteškoća u kojima se porodica nalazi. Najčešće se radilo koterapijski, kako bi se ispratili porodični odnosi, reakcije i potrebe svih članova.

 Pored porodične terapije, održano je 8 tribina koje su obuhvatile sledeće teme:  

porodica (funkcionisanje porodice, životni ciklusi, zdrava porodica, i dr.);

roditeljstvo (odgovorno roditeljstvo, odgovornost prema deci, značaj i obaveze školovanja, i dr.);

prevencija nasilja u porodici (pojam nasilja, vrste nasilja, odgovornost, sistemska rešenja, i dr.);

partnerstvo (ljubav, seksualnost i seksualni odnosi, zdravlje, i dr.).

 Tribine su imale za cilj da učesnici dobiju informacije, ali i da podele svoja lična iskustva, kao i da zajedno sa voditeljkama dođu do rešenja nekog porodičnog problema.  Na tribinama je učestvovalo oko 60 osoba (većinom žena) koje su često dovodile i svoju decu.

Prepoznata je potreba nastavka sličnih aktivnosti u budućnosti, ali i uvođenje novih aktivnosti. Značajno bi bilo posredovanje socijalnih radnika u kontaktima sa institucijama, kao i obuke za zanimanja i zapošljavanje jer među ovom populacijom dominiraju problemi siromaštva, diskriminacije i nedostatak informisanosti.

Read 2851 times

Image Gallery

{gallery}35{/gallery}
More in this category: « Porodično savetovalište ‚‚I moj glas protiv seksualnog nasilja‚‚ »
Login to post comments
back to top