Forum teatar u Petoj ekonomskoj školi u Rakovici

Forum teatar u Petoj ekonomskoj školi u Rakovici

U okviru projekta "Forum teatar za društvene promene" koji relizuje ALTERO i neformalna grupa mladih- Forum mladih za rodnu ravnopravnost iz Beograda, uz podršku Rekonstrukcija ženskog fonda, u maju 2013. godine održan je forum teatar u Petoj ekonomskoj školi, Beogradske opštine Rakovica.

 

Uz podršku pedagoškinje škole Tanje Ponjavic, na času građanskog vaspitanja i veronauke, izvedena je scena forum teatra koja se bavi diskriminacijom osoba srednjoškolskog uzrasta, na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Prisutni učenici i učenice imali su priliku da preispitaju svoje stavove, njihovo poreklo, svrhu i opravdanost, ne samo na racionalnom nivou, diskutujući, već i na iskustvenom nivou, ulazeći u uloge aktera na sceni.
Na taj način, učenici su mogli da osete kako misli, oseća se i ponaša osoba koja trpi diskriminaciju, kao i da osveste značaj lične odgovornosti za smanjnenje iste.

Podsetićemo da rezultati istraživanja koje je sprovela organizacija za lezbejska ljudska prava iz Beograda - ''Labris'', pokazuju da bi oko 80 odsto srednjoškolaca obuhvaćenih istraživanjem podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije,kao i da bi 38 odsto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina, opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 odsto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

 

Upravo cilj izvedene scene forum teatra jeste preispitivanje porekla homofobičnih stavova prema osobama drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, kao i podsticanje saosećanja i solidarnosti, osvešćivanjem činjenice da osobe drugačije seksualne orijentacije žive u istom društvu, idu u istu školu, dele isti prostor, imaju iste potrebe kao i njihovi vršnjaci heteroseksualne orijentacije.

Login to post comments