blog

Ksenija Joksimovic

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Predstavljanje rezultata projekta ‘’Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba’’

U ponedeljak, 29.09. 2016. u 19h ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje je održala prezentaciju rezultata projekta ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'', u prostorijama KZM Gnezdo, Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

Završni događaj otvorila je Marijana Radulović, predsednica ALTERO udruženja i Ksenija Joksimović, koordinatorka projekta. Događaj je obuhvatio premijerno prikazivanje filma o projektu, kao i panel diskusiju na temu: ‘’Prevazilaženje stereotipa i predrasuda, stigme i diskriminacije prema LGBTIQ osobama’’. Panelisti_kinje su bili: Anđela Čeh - PR na projektu ‘’Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’, Kancelarije za ljudska i manjinska prava RS; Kristian Ranđelović- aktivista Gayten LGBT, Ksenija Forca - queer i feministička aktivistkinja, članica neformalne grupe V(j)eštice i Queer collective i Lidija Vasiljević- psihološkinja i psihoterapeutkinja RAIP udruženja. Moderatorka diskusije je bila koordinatorka projekta, Ksenija Joksimović.

Panel diskusija se bavila politikama mentalnog zdravlja u odnosu na LGBTIQ osobe, kao i najčešćim stereotipima, predrasudama i teškoćama sa kojima se LGBTIQ osobe susreću tokom psihoterapije, kao i egizstencijalnim teškoćama i uticajem svakodnevnih mikroagresija na dobrobit i mentalno zdravlje LGBTIQ osoba. Deo diskusije možete pogledati na linku na našem youtube kanalu.

Podsećamo da je projekat obuhvatao forum teatar nastupe namenjene mladima uzrasta od 14-30 godina, na teritoriji Beograda, kao i u Obrenovcu Nišu i Novom Sadu. Osim toga, bio je raspisan i konkurs za dostavljanje fotografija i videa podrške LGBTIQ osobama u Srbiji, kao i konkurs za lične priče o egzistenciji LGBTIQ osoba u Srbiji. Lične priče možete pročitati u online publikaciji koju smo kreirali i koja se može naći na sledećem linku: http://goo.gl/TWznxw, dok neke od videa podrške možete pogledati na našem youtube kanalu.

Fotografije koje su pristigle tokom konkursa su objavljene na FB stranici projekta.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom na završnom događaju podržali naš projekat, a posebno Kancelariji za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, koja je ovaj projekat i podržala, u okviru projekta: ‘’Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’. Hvala i Kancelariji za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, na ustupljenom prostoru

Poziv na predstavljanje rezultata projekta ‘’Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba’’

ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje iz Beograda, vas poziva da nam se pridružite u ponedeljak, 29. februara sa početkom u 19h na prezentaciji rezultata projekta  ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'', u prostorijama KZM Gnezdo, Beograđanka VI sprat.

Agenda događaja:

19:00-19:10 Izvođenje scene forum teatra

19:10-19:20  Uvodno obraćanje:

 

Anđela Čeh - PR na projektu Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava RS

Marijana Radulović - predsednica ALTERO udruženja

Ksenija Joksimović - koordinatorka projekta

 

19:20-19:30 Projekcija amaterskog filma o projektu   ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba''

19:30-20:30 panel diskusija na temu: ‘’Prevazilaženje stereotipa i predrasuda, stigme i diskriminacije prema LGBTIQ osobama’’

Anđela Čeh - PR na projektu Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava RS

Kristian Ranđelović- aktivista Gayten LGBT                       

Ksenija Forca - queer i feministička aktivistkinja, članica grupe V(j)eštice i Queer collective

Lidija Vasiljević- psihološkinja i psihoterapeutkinja RAIP udruženja

Moderatorka: Ksenija Joksimović, koordinatorka projekta

Projekat je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru projekta: ‘’Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’.

 

Događaj je podržala Kancelarija za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

 

Brošura Lične priče o coming out-u LGBTIQ osoba

  U sklopu projekta "Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba" koji je podržan od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava je završen javni konkurs za dostavljanje ličnih priča LGBT osoba o procesu ‘’coming out-a’’ porodici, prijateljima, u radnom okruženju,  kao i o problematici svakodnevne egzistencije LGBT osoba, izazovima sa kojima se suočavaju, kao što su stereotipi, predrasude, nasilje i diskriminacija. Najbolje priče su izabrane od strane ALTERO tima i pet različitih priča mladih su vam predstavljene u ovoj kratkoj brošuri. Hvala puno mladima koji su sa nama podelili svoja iskustva, misli i osećanja te ih uobličili u priče na temu coming out-a. Deljenje ličnih priča je važno za razumevanje i stvaranje podržavajuće sredine kod mladih za LGBTIQ osobe.

 

Brošuru sa ličnim pričama o coming out-u možete preuzeti u pdf formatu u nastavku.

Rezultati konkursa za kratke video snimke, fotografije i priče podrške LGBTIQA osobama u Srbiji

Tim ALTERO organizacije koji radi na projektu ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'' koji je podržan od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, bi želeo da se zahvali svima koji su se odazvali našem konkursu za dostavljanje ličnih priča, video snimaka i poruka podrške LGBTIQ osobama.

Video snimci će biti sastavni deo našeg amaterskog dokumentarnog filma o projektu, koji će biiti premijerno prikazan na završnom događaju projekta u febraru mesecu 2016. godine, dok će lične priče biti objavljene u online publikaciji na našem sajtu do kraja januara meseca. Fotofrafije koje su pristigle redovno objavljujemo na našoj Facebook stranici projekta: https://www.facebook.com/zajednozapostovanje/

Za sada možete pogledati video snimak koji je u nastavku, a koji smo odabrali za vas, zbog njegove aktuelnosti i važnosti. Snimak je naša koleginica, spisateljica i aktivistkinja Dragoslava Barzut dostavila, a snimljen je za potrebe portala Da se Zna! Portal je pokrenut kako bi se žrtvama i svedocima nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama omogućilo da bezbedno prijave takve slučajeve.

Takođe, zahvaljujemo se NVO Zelena Omladina Srbije na sjajnom videu podrške koji su nam poslali, a koji možete pogledati na našem youtube kanalu.

Projekat ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'' je podržan u okviru projekta ''Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu'', Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije.

 

Media

Sa ponosom predstavljamo priručnik ''Šta treba da zna svaki socijalni radnik/ca o nasilju prema zenama'', koji je naša članica Ivana Seratlić, socijalna radnica, zajedno sa koleginicom Violetom Marković kreirala. Priručnik je deo projekta''Ujedinjene protiv nasilja nad ženama'', koji je podržala Rekonstrukcija ženski fond, a sprovela neformalna grupa socijalnih radnica.

Projekat "Ujedinjene protiv nasilja prema zenama" imao je za cilj da doprinese sticanju specificnih znanja i vestina koje bi pomogle buducim socijalnim radnicama da budu osposobljenije za pruzanje pravovremenih usluga i adekvatne podrske zenama koje su prezivele musko nasilje. Dodatni cilj koji ovaj projekat obuhvata je podsticaj socijalnih radnica da budu akterke drustvenih promena, da primene stecena o rodno zasnovanom nasilju sa radionica kroz osmisljavanje i distribuiranje poruka podrske zenama sa traumom muskog nasilja i kroz organizovanje ulicnih akcija na javnom prostoru (na trgu, pijaci itd.)

               

 

Priručnik u pdf formatu možete pronaći u nastavku.

 

 

FORUM TEATAR u Novom Sadu

ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje iz Beograda, u okviru projekta  ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'' u ponedeljak, 18. januara sa početkom u 19h izvešće forum teatar u Novom Sadu, u prostorijama Omladinskog centra CK13, u ulici Vojvode Bojovića 13.

Forum teatar preispituje različite situacije u kojima dolazi do pojave stereotipa, predrasuda, homofobije kao i diskriminacije prema LGBTIQ osobama, i kroz interakciju sa publikom pokušava da pronađe rešenja koje će sprečiti nasilničko i diskriminatorno ponašanje.

Cilj forum teatra je da zajedno tragamo za mogućim rešenjima ovog društvenog problema, podižući svest o tome da su problemi nasilja, diskriminacije, problemi svih građana i građanki ovog društva, a ne samo onih kojima se dešavaju.

Projekat ‘’Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba’’, je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru projekta: ‘’Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’.

Nastup je podržao Omladinski Centar CK13.

Ulaz je slobodan.

 

Forum teatar u Nišu

ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje, u okviru projekta ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'' u ponedeljak, 21. decembra sa početkom u 19h izvešće forum teatar u Nišu, u prostorijama Studentskog kulturnog centra u Šumatovačkoj ulici.
Forum teatar preispituje različite situacije u kojima dolazi do pojave stereotipa, predrasuda, homofobije kao i diskriminacije prema LGBTIQ osobama, i kroz interakciju sa publikom pokušava da pronađe rešenja koje će sprečiti nasilničko i diskriminatorno ponašanje.

Cilj forum teatra je da zajedno tragamo za mogućim rešenjima ovog društvenog problema, podižući svest o tome da su problemi nasilja, diskriminacije, problemi svih građana i građanki ovog društva, a ne samo onih kojima se dešavaju.

Ovaj nastup je deo projekta ‘’Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba’’, koji je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru projekta: ‘’Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’.

Nastup je podržao SKC Niš.

Ulaz je slobodan.

Forum teatar nastup u Obrenovcu

 

FORUM TEATAR

 

na temu smanjenja diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ osobama

HATOR-Pozorište dvorište-PASCO

 ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje iz Beograda, u okviru projekta  ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'' u ponedeljak, 14. decembra sa početkom u 19h izvešće forum teatar u Obrenovcu, u prostorijama HATOR-Pozorište dvorište, Miloša Obrenovića 114.

Forum teatar preispituje različite situacije u kojima dolazi do pojave stereotipa, predrasuda, homofobije kao i diskriminacije prema LGBTIQ osobama, i kroz interakciju sa publikom pokušava da pronađe rešenja koje će sprečiti nasilničko i diskriminatorno ponašanje.

Cilj forum teatra je da zajedno tragamo za mogućim rešenjima ovog društvenog problema, podižući svest o tome da su problemi nasilja, diskriminacije, problemi svih građana i građanki ovog društva, a ne samo onih kojima se dešavaju.

Ovaj nastup je deo projekta ‘’Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba’’, ALTERO organizacije, koji je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije u okviru projekta: ‘’Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu’’.

Nastup u Obrenovcu su podržali HATOR-Pozorište dvorište.

Ulaz je slobodan.

 

Konkurs za kratke video snimke, fotografije i priče podrške LGBTIQA osobama u Srbiji

Udruženje ALTERO i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije  pozivaju sve zainteresovane da učestvuju na konkursu za kratke video snimke, fotografije i priče podrške LGBTIQA osobama u Srbiji.

Konkurs za sve zainteresovane, otvoren je od 20. novembra do 31. decembra 2015. godine. Konkurs obuhvata kratke video snimke (do 2 minuta) afirmativnih i podržavajućih poruka prema LGBTIQA osobama koje žive u Srbiji, i/ili fotografije podrške.

Takođe, konkurs obuhvata i poziv za dostavljanje ličnih priča LGBTIQA osoba o procesu ‘’coming out-a’’ porodici, prijateljima, u radnom okruženju,  kao i o problematici svakodnevne egzistencije LGBTIQA osoba, izazovima sa kojima se suočavaju, kao što su stereotipi, predrasude, nasilje i diskriminacija. Najbolje priče će biti izabrane od strane ALTERO tima i objavljene u online publikaciji koja će biti postavljena na veb sajt organizacije, i koja će biti slobodna za distribuciju.

Najbolji video snimci i fotografije, odabrani od strane ALTERO tima će postati deo kratkometražnog amaterskog filma o projektu ‘’Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba’’, koji uključuje i forum teatar nastupe, u više gradova u Srbiji. Film će premijerno biti prikazan u februaru mesecu, na završnom događaju o projektu,.

Radovi se mogu dostaviti na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 31. decembra 2015. godine, sa naslovom: ‘’Foto/video konkurs’’, ili ‘’Konkurs za ličnu priču’’. 

Uz rad je potrebno poslati i lične podatke autora/autorke: ime, adresa, e-mail adresu, telefonski broj. ALTERO tim će podatke o učesnicima/učesnicima konkursa čuvati u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Svaki poslati rad mora sadržati potpisanu izjavu u kojoj osoba daje garanciju da je rad rezultat vlastitog rada (ako je rad doprinos više autora/autorki, izjavu potpisuje grupa autora/autorki) i izjavu da organizator može njegov / njen rad bez nadoknade objaviti u online publikaciji, koja se može slobodno distribuirati.

Uputstvo o načinu podnošenja radova:

*Video snimak mora biti u maksimalnom trajanju od dva minuta (120 sekundi),  u rezoluciji ne manjoj 640 x 480 piksela.

*Fotografije mogu biti minimalne veličine 2.500 piksela a najveće 3.500 piksela.  U poslatom e-mailu bi trebalo ukratko opisati motive i razlog zašto je fotografija adekvatna za raspisani konkurs kao i autorove/autorkine lične podatke.

*Lične priče o egzistenciji LGBTIQA osoba u Srbiji, mogu biti maksimalne dužine 1000 karaktera.

Cilj konkursa jepodizanje svesti mladih u Srbiji da podrška afirmaciji ljudskih prava i poštovanju različitosti dolazi od ljudi različitih profesija, dobi, znimanja, koji ne moraju biti i nisu nužno LGBTIQA osobe.

Konkurs je deo online i video kampanje u okviru  projekta ''Zajedno za poštovanje LGBTIQ osoba'', koji je podržan je od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, u okviru projekta ''Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu ''. 

 

Zašto su mlade LGBTIQ osobe u većem riziku od beskućništva?

Predstavnica organizacije ALTERO, Ksenija Joksimović, učestvovala je na petodnevnoj Studijskoj sesiji “DOWN & OUT: Social Exclusion of LGBTQ Young People and Homelessness”, organizovanoj od strane međunarodne omladinske i studentske LGBTQ organizacije - IGLYO i Evropske federacije nacionalnih organizacija koje rade se beskućnicima (FEANTSA). Sesija je održana u Evropskom omladinskom centru u Budimpešti, od 25.10.-31.10. 2015. godine.

Studijska sesija okupila je stručnjake i stručnjakinje, aktiviste i aktivistkinje iz različitih krajeva Evrope, kao i  Kanade i USA. Glavna tema sesije je bila istraživanje uzajamnog uticaja faktora nižeg socio-ekonomskog statusa, seksualne oriejentacije, rodnog identiteta i rodne ekspresije na položaj mladih LGBTIQ osoba u društvu.

Učesnici su imali prilike da saznaju više o strukturi Saveta Evrope i Kampanji Saveta Evrope protiv govora mržnje na internetu od Karine Chupine, ekspertkinje i trenerice Saveta Evrope. Birthe Povelsen, socijalna radnica iz Danske, je predstavila model socijalne zaštite u Danskoj, kao i preventivne mere, i mere intervencije vezane za rad sa ljudima koji su bez doma. Međutim, kako je istakla, Danska nema podatke o broju LGBTIQ osoba koji su beskućnici, jer se prilikom primanja u institucije smeštaja, ta pitanja klijentima ne postavljaju. Samim tim, institucije nemaju evidenciju o broju mladih beskućnika koji su LGBTIQ, i na taj način, oni su u sistemu nevidljivi, a njihove potrebe su neprepoznate.

Dr. Aleks Abramovich, istraživač Centra za zavisnosti i mentalno zdravlje, najveće kanadske bolnice koja se bavi mentalnim zdravljem i edukacijom, i stručnjak koji se više od decenije bavi pitanjim LGBTIQ mladih osoba koje se suočavaju sa beskućništvom, je istakao da od ukupnog broja mladih koji su beskućnici,  između 25-40% su osobe koje su LGBTIQ. Dr. Abramovich je istakao kao glavne faktore koji dovode do toga da mlade LGBTIQ osobe ostanu bez doma: beg od kuće zbog odbacivanja od strane porodice; isterivanje iz kuće od strane porodice zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodne ekspresije mlade osobe; fizičko emocionalno i seksualno zlostavljanje; odrastanje i izlazak iz sistema socijalne zaštite, kao što su domovi za decu i mlade; i fizičko i emocionalno zanemarivanje u porodici. Dr. Abramovich je naveo da već deceniju lobira za otvaranje prihvatilišta za mlade LGBTIQ osobe koje su bez doma, jer uobičajna prihvatilišta, nisu sigurna mesta za osobe koje su drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, a pogotovo za osobe drugačijih rodnih identiteta, kao što su queer i trans osobe. Ove osobe trpe nasilje i napade ne samo od drugih korisnika Svratišta i Centara za beskućnike, već i homofobiju i transfobiju od strane zaposlenih, koji često, nisu edukovani da rade sa ovom specifičnom populacijom. Kao rezultat toga, mlade LGBTIQ osobe izbegavju Svratišta i biraju da ostanu na ulici, što ih gura u seksualni rad i vodi seksualnoj eksploataciji. To direktno utiče na njihovo mentalno zdravlje, koje se ogleda u većem riziku za razvoj psihičkih tegoba, kao što je depresija i većem riziku za suicid, koje predstavljaju reakciju na neadekvatan tretman okoline. Poznat je podatak Transpulse studije iz 2010. godine, prema kojoj je u Ontariu 77% transrodnih osoba razmišljalo o suicidu, a 44% pokušalo isti. Podrška porodice se navodi kao faktor koji smanjuje rizik od suicida za 93%.

Kao rezultat Aleksovog dugogodišnjeg rada i zalaganja, kao i saradnje sa organizacijama koje se bave beskućnicima i LGBTIQ osobama, grad Toronto je podržao otvaranje prvog Svratišta u Kanadi namenjenog LGBTIQ mladim ljudima bez doma.

U Evropi, konkretno u Poljskoj, primer dobre prakse predstavlja hostel za LGBTIQ osobe koje se suočavaju sa beskućništvom, u kome osim obezbeđivanja zadovoljenja osnovnih životnih potreba, klijentima na raspolaganju stoji i psihološka i psihoterapijska podrška. Više informacija na linku: https://goo.gl/xfMwk1

Sledeći govornik Finn Cottom je govorio o situaciji u gradu Sijetlu, državi Vašington u SAD i predsatvio magazin ‘’Zine’’, koji pišu i uređuju mlade osobe bez doma.

 

Učesnici ove studijske sesije su se bavili temama kao što su: strategije lobiranja i terenskog rada, organizacijske barijere inkluzivnijem radu, savetodavne veštine i akciono planiranje, ali pre svega strategijama prevencije beskućništva mladih LGBTIQ osoba.

Voditelji programa: Tudor Kovacs, Karina Chupina, Levan Berianidzé, Anastasya Megid i Lusine, su vodili učesnike ove studijske sesije ka razvijanju grupne kohezije, koja je proizvela umrežavanje učesnika i učesnica i kreiranje planova o zajedničkoj saradnji.

Za dodatne informacije o ovoj temi, na raspolaganju su vam sledeći izvori:

 

Studije, istraživanja:

 

'Hidden in Plain Sight' : Homelessness Amongst Lesbian and Gay Youth, William O'Connor & Donna Molloy November 2001

http://www.natcen.ac.uk/media/23798/hidden-plain-sight-homelessness.pdf

Ovo je odlična kvalitativna studija, koja obrazlaže višestrukost faktora koji dovode do beskućništva, kao što su: rizici, uzroci, posledice, preventivne mere i sl.

2.  Risk Factors for Homelessness Among Lesbian, Gay, and Bisexual Youths: A Developmental Milestone Approach, Margaret Rosario, Eric W. Schrimshaw, Joyce Hunter, 2012

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279927/

Veoma zanimljiva studija koja istražuje razlike između LGB mladih koji su iskusili ili nisu iskusili beskućništvo.

3. LESBIAN, GAY, BISEXUAL AND TRANSGENDER YOUTH An Epidemic of Homelessness by Nicholas Ray, 2006

http://www.thetaskforce.org/static_html/downloads/HomelessYouth.pdf

Veoma obuhvatna studija koja pokušava da odgovori na pitanje zašto je tako veliki procenat mladih koji su LGBTIQ i koji su beskućnici, ali takođe sadrži i preporuke za donosioce odluka, kao i primere dobre prakse. Na strani 162. može se videti lista svih studija koje su vršene u SAD, na ovu temu.

4. The Homeless HUB: http://homelesshub.ca/content/about-us je online biblioteka na temu beskućništva. Nije namenjena isključivo LGBTIQ pitanjima, ali poseduje određene sekcije na tu temu.

5. International Homelessness Policy Review, Suzanne Fitzpatrick, Sarah Johnsen. University of York, 2012

https://pureapps2.hw.ac.uk/portal/files/479351/International_Homeless_Policy_Review.pdf

Veoma zanimljiva međunarodna (Evropska) analiza trendova u intervenciji i različitim modelima zakona, kao odgovorima na problem beskućništva.  


6. Takođe preporučujemo da posetite veb sajt FEANTSA - Evropske Federacije Nacionalnih organizacija koje rade se beskućnicima: www.feantsa.org

 

 

Marijana Radulovic

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Podrška stručnom usavršavanju

U okviru projekta pod nazivom "Psihosocijalna potpora" Ekumenska inicijativa žena pružila je podršku za stručno usavršavanje udruženju ALTERO. Marijana Radulović, predsednica udruženja i psihoterapeutkinja je učestvovala na obuci iz EMDR psihoterapije i dobila je potrebnu superviziju. Takođe je učestvovala na obuci iz Upravljanja stresom i relaksacionih tehnika. Knjige i kartice za psihoterapiju, koje je izdalo Psihološko savetovalište Mozaik i Centar za shema terapiju će takođe unaprediti rad sa korisnicima/klijentima.

Udruženje ALTERO je 2018. godine donelo novi statut. Ovom prilikom ga u cilju transparentnosti objavljujemo u celini:

Na osnovu člana 12. i 22. Zakona o udruženjima (“Službeni glasnik” RS, broj 51/2009i 99/2011 - dr. zakoni) ičlana 9. Statuta ’’AЛТЕРО – Асоцијација залични тренинг, едукацију, развој и оснаживање'', Skupština Udruženja je nasednici održanoj dana 30. marta 2018. godine u Beogradu donelanovi

 

STATUT

UDRUŽENJA ’’AЛТЕРО – Асоцијација за лични тренинг, едукацију, развој и оснаживање''

OBLAST OSTVARIVANJA CILJEVA

Član 1.

Udruženje ''АЛТЕРО – Асоцијација за лични тренинг, едукацију, развој и оснаживање'' (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti pružanja podrške razvoju pojedinaca, grupa i društva u celini.

Svi pojmovi i termini u ovom Statutu gramatički navedeni u muškom rodu, odnose se na istovetne pojmove i termine u gramatičkom ženskom rodu.

CILJEVI UDRUŽENJA

Član 2.

Ciljevi Udruženja su:

 1. zalaganje za poboljšanje kvaliteta života u društvu,
 2. podizanje nivoa svesti kod građana o društvenim problemima sa kojima se susreću u svakodnevnom životu i rad na njihovom prevazilaženju,
 3. promocija kulturne delatnosti, interkulturalnog dijaloga i sarаdnje,
 4. poboljšanje položaja mladih,
 5. afirmacija ljudskih prava i različitosti,
 6. podsticanje aktivizma različitih društvenih grupa,
 7. smanjivanje stigme i diskriminacije i podrška pripadnicima osetljivih i marginalizovanih društvenih grupa,
 8. razvijanje novih životnih veština i podrška zapošljavanju,
 9. promocija zdravlja i zdravih stilova života,
 10. promocija značaja psihodrame kao modaliteta psihoterapije za negu mentalnog zdravlja,
 11. podizanje ekološke svesti u Srbiji,
 12. afirmacija ženskih ljudskih prava i osnaživanje žena, posebno mladih žena, za punu participaciju u društvu

MISIJA, VIZIJA I VREDNOSTI UDRUŽENJA

Član 3.

Vizija ALTERO je društvo u kome se poštuju ljudska prava i koje omogućava svim članovima pun razvoj njihovih potencijala.

Misija ALTERO je doprinos razvoju pojedinaca, grupa i društva u celini, podizanje svesti javnosti o društvenim problemima, zastupanje interesa i prava najpre žena, mladih i pripadnika marginalizovanih grupa, podsticanje njihovog aktivnog učešća u društvu kroz demokratske aktivnosti, uspostavljanje partnerstva sa različitim akterima sličnih vrednosti i rad na mentalnom zdravlju pojedinaca i grupa.   

Vrednosti ALTERO su:

 • poštovanje ljudskih prava i pravedan tretman svih bez obzira na pol, rasu, seksualnu orijentaciju, obrazovni nivo, etničko poreklo, nacionalnost, godine starosti, socijalni status, rodni identitet ili bilo koje drugo svojstvo
 • poštovanje rodne ravnopravnosti
 • demokratija i aktivno učešće svih članova organizacije
 • otvorenost organizacije za ideje i inicijative svih članova
 • odgovornost udruženja prema članovima i odgovornost članova prema udruženju, aktivnostima, korisnicima projekata, partnerima i donatorima
 • poštovanje različitosti, interkulturalni dijalog i nenasilno rešavanje konflikata u demokratskoj atmosferi
 • transparentnost delovanja prema svim članovima i prema javnosti
 • posvećenost organizacije ličnom i profesionalnom razvoju članova
 • posvećenost članova strateškom razvoju i promociji organizacije.

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA

Član 4.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva Udruženje naročito:

1) organizuje edukativne aktivnosti (tribine, javne rasprave, okrugle stolove, konferencije, prezentacije, performanse, predavanja, radionice, seminare, treninge, edukacije);

2) uspostavlja saradnju sa institucijama, udruženjima, medijima i istaknutim pojedincima u zemlji i inostranstvu u cilju unapređenja aktivnosti i ostvarivanja ciljeva Udruženja;

3)organizuje individualni i grupni rad sa pripadnicima osetljivih društvenih grupa uz angažovanje stručnih lica u skladu sa zakonom;

4) izdajepublikacije u vezisa aktivnostima i ciljevima Udruženja;

5) sprovodiistraživanja u skladusaciljevimaUdruženja;

6) omogućava članovima i osnivačima dalje usavršavanje i edukaciju u skladu sa zakonom;

7) sprovodi kampanje i promocije u skladu sa ciljevima Udruženja.

NAZIV I SEDIŠTE

Član 5.

Naziv Udruženja je: AЛТЕРО – Асоцијација за лични тренинг, едукацију, развој и оснаживање.

Naziv Udruženja na engleskom jeziku je: ALTERO – Association for personal training, education, development and empowerment.

 Skraćeni naziv je АЛТЕРО.

Udruženje ima sedište u Beogradu.

Udruženje svoju delatnost ostvaruje na teritoriji Republike Srbije.

USLOVI I NAČIN UČLANJIVANJA I PRESTANKA ČLANSTVA

Član 6.

Član Udruženja može biti svako lice koje prihvata ciljeve Udruženja i Statut i podnese prijavu za učlanjenje Upravnom odboru Udruženja.

Maloletno lice sa navršenih 14 godina života može se učlaniti u udruženje uz prilaganje overene izjave njegovog zakonskog zastupnika o davanju saglasnosti.

Za lice mlađe od 14 godina iz stava 1. ovog člana prijavu podnosi njegov zakonski zastupnik.

Član 7.

Odluku o prijemu u članstvo donosi Upravni odbor i o tome bez odlaganja obaveštava podnosioca prijave. 

Član može istupiti iz članstva davanjem pisane izjave o istupanju. Za istupanje maloletnog člana nije potrebna saglasnost zakonskog zastupnika.

Članstvo u Udruženju može prestati zbog duže neaktivnosti člana, nepoštovanja odredaba ovog statuta ili narušavanja ugleda Udruženja.

Odluku o prestanku članstva donosi Upravni odbor, o čemu bez odlaganja obaveštava člana.

Članu se mora omogućiti da se izjasni o razlozima zbog kojih je podnet predlog za donošenje odluke o prestanku njegovog članstva u Udruženju.

PRAVA, OBAVEZE I ODGOVORNOST ČLANSTVA

Član 8.

Član Udruženja ima pravo da:

1) ravnopravno sa drugim članovima učestvuje u ostvarivanju ciljeva Udruženja;

2) neposredno učestvuje u odlučivanju na Skupštini, kao i preko organa Udruženja;

3) bira i bude biran u organe Udruženja;

4) bude blagovremeno i potpuno informisan o radu i aktivnostima Udruženja.

Član je dužan da:

1) aktivno doprinosi ostvarivanju ciljeva Udruženja;

2) učestvuje, u skladu sa interesovanjem, u aktivnostima Udruženja;

3) obavlja druge poslove koje mu poveri Upravni odbor.

UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA

Član 9.

Organi Udruženja su Skupština i Upravni odbor. Funkciju zastupnika vrši Predsednik Upravnog odbora, a u njegovom odsustvu zamenik Predsednika Upravnog odbora.

Član 10.

Skupštinu Udruženja čine svi njegovi članovi.

Skupština se redovno sastaje jednom godišnje. Vanredna sednica Skupštine može se zakazati na obrazloženi predlog Upravnog odbora, kao i na inicijativu najmanje jedne trećine članova skupštine. Inicijativa se podnosi Upravnom odboru u pisanom obliku i u njoj se moraju navesti pitanja čije se razmatranje predlaže.Sednicu skupštine saziva predsednik Upravnog odbora, pisanim obaveštenjem o mestu i vremenu održavanja skupštine i predlogu dnevnog reda.

Skupštinom predsedava lice koje bude, javnim glasanjem, izabrano na početku sednice.

Skupština:

1) donosi plan i program rada;

2) usvaja Statut, kao i izmene i dopune Statuta;

3) usvaja druge opšte akte Udruženja;

4) bira i razrešava članove Upravnog odbora;

5) razmatra i usvaja, najmanje jednom godišnje, izveštaj Upravnog odbora;

6) razmatra i usvaja finansijski plan i izveštaj;

7) odlučuje o statusnim promenama i prestanku rada udruženja;

8) odlučuje o udruživanju u saveze i druge asocijacije u zemlji i inostranstvu.

Skupština punopravno odlučuje ako je prisutna najmanje jedna polovina članova.

Skupština odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

Za odluku o izmenama i dopunama Statuta, statusnim promenama i prestanku rada Udruženja neophodna je dvotrećinska većina glasova prisutnih članova.

Član 11.

Upravni odbor je upravni i izvršni organ Udruženja, koji se stara o sprovođenju ciljeva udruženja koji su utvrđeni ovim Statutom.

Upravni odbor ima3člana, koje bira i opoziva Skupština.

Mandat članova Upravnog odbora traje 5 godina i mogu se ponovo birati na istu funkciju.

Upravni odbor iz reda svojih članova bira i razrešava predsednika i zamenika predsednika.

Član 12.

Predsednik Upravnog odbora zastupa Udruženje u pravnom prometu i ima prava i dužnosti finansijskog nalogodavca.

Zamenik predsednika je ovlašćen da, u odsustvu predsednika upravnog odbora, zastupa Udruženje i potpisuje sva finansijska i novčana dokumenta u ime Udruženja.

Član 13.

Upravni odbor:

        1) rukovodi radom Udruženja između dve sednice Skupštine i donosi odluke radi ostvarivanja ciljeva Udruženja;

2) organizuje redovno obavljanje delatnosti Udruženja;

3) poverava posebne poslove pojedinim članovima;

4) donosi finansijske odluke;

5) odlučuje o pokretanju postupka za izmene i dopune Statuta, sopstvenom inicijativom ili na predlog najmanje pet članova Udruženja i priprema predlog izmena i dopuna, koji podnosi Skupštini na usvajanje;

6) odlučuje o pokretanju postupka za naknadu štete u slučajevima iz člana 25. stav 2. Zakona o udruženjima i, po potrebi, određuje posebnog zastupnika udruženja za taj postupak;

7) odlučuje o drugim pitanjima za koja nisu, zakonom ili ovim statutom, ovlašćeni drugi organi Udruženja

8) odlučuje o pristupanju u članstvo organizacije i razrešenju članova organizacije.

Upravni odbor punovažno odlučuje ako su prisutni svi članovi, a odluke donosi većinom glasova svih članova.

OSTVARIVANJE JAVNOSTI RADA

Član 14.

Rad Udruženja je javan.

Upravni odbor se stara o redovnom obaveštavanju članstva i javnosti o radu i aktivnostima Udruženja, neposredno ili putem internih publikacija, odnosno putem saopštenja za javnost, ili na drugi primereni način.

Godišnji obračuni i izveštaji o aktivnosti udruženja podnose se članovima na sednici skupštine udruženja.

Izveštaje o aktivnostima pripremaju koordinatori aktivnosti ili osobe direktno zadužene za ostvarivanje aktivnosti i isti dostavljaju upravnom odboru najkasnije 15 dana po završetku aktivnosti.

Član 15.

Radi ostvarenja svojih ciljeva Udruženje uspostavlja kontakte i sarađuje sa drugim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Udruženje može pristupiti domaćim ili međunarodnim udruženjima, pod uslovom da ovo članstvo doprinosi ostvarivanju osnovnih ciljeva udruženja, o čemu odluku donosi Skupština.

NAČIN STICANJA SREDSTAVA ZA OSTVARIVANJE CILJEVA I RASPOLAGANJE SREDSTVIMA

Član 16.

Udruženje pribavlja sredstva od dobrovoljnih priloga, donacija i poklona, finansijskih subvencija i na drugi zakonom dozvoljen način.

Udruženje može pribavljati sredstava i od projekata finansiranih od strane državnih organa, međunarodnih organizacija ili sponzora, kao i od kotizacije za držanje treninga, edukacije i psihodramskih radionica, kao i od publikacija.

Sredstvima se rapolaže prema aktivnosti,  odnosno projektu koji se sprovodi. Za finansijsko i narativno izveštavanje su odgovorni koordinatori aktivnosti,  odnosno projekata; dok je upravni odbor odgovoran za celokupno finansijsko poslovanje i godišnje izveštavanje.

PRESTANAK RADA UDRUŽENJA

Član 17.

Udruženje prestaje sa radom odlukom Skupštine, kada prestanu uslovi za ostvarivanje ciljeva Udruženja, kao i u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

POSTUPANJE SA IMOVINOM U SLUČAJU PRESTANKA RADA UDRUŽENJA

Član 18.

U slučaju prestanka rada, imovina Udruženja preneće se na domaće nedobitno pravno lice koje je osnovano radi ostvarivanja istih ili sličnih ciljeva, odnosno Skupština će odlukom o prestanku odrediti kome se imovina prenosi u skladu sa Zakonom.

IZGLED I SADRŽINA PEČATA

Član 19.

Udruženje ima pečat okruglog oblika na kojem je ispisano: ''Асоцијација за лични тренинг, едукацију, развој и оснаживање'', Београд, a u centru ''АЛТЕРО''.

Član 20.

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovim statutom neposredno će se primenjivati odredbe Zakona o udruženjima.

Član 21.

Ovaj statut stupa na snagu od dana njegovog usvajanja na skupštini Udruženja.

 

Marijana Radulović

Marijana Radulović je psihodramska psihoterapeutkinja, sertifikovana po zajedničkom programu Srpske psihodramske asocijacije - SPA Moreno, RAIP – Regionalne asocijacije za psihodramu i integrativnu primenu psihoterapije i OSPIP – Oxford School of Psychodrama and Integrative Psychotherapy. Poseduje i nacionalni sertifikat za psihoterapiju. Diplomirala je andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Završila je i srednji nivo edukacije iz telesne psihodrame (Psychodramatic Bodywork). Od 2018. godine je angažovana kao saradnica u edukaciji budućih terapeuta u okviru Srpske psihodramske asocijacije - SPA Moreno.

Vodi kontinuirane psihoterapijske grupe od 2011. godine sa opštom populacijom, a organizovala je i veći broj tematskih psihodramskih radionica. Najviše iskustva ima u radu sa mladima, kao i sa pripadnicima i pripadnicama ranjivih grupa: ženama koje su preživele porodično nasilje, izašle iz lanca trgovine ljudima, LGBTIQ osobama, osobama koje žive sa HIV-om, osuđenicima, Romima itd. Bavi se i individualnom psihoterapijom.

Pored pružanja psihosocijalne podrške, bavi se i edukacijom na različite teme. Koristi dramske tehnike u obrazovanju, posebno tehnike teatra potlačenih. Sertifikovana je trenerica u oblasti ljudskih prava.

Trudi se da svakoj osobi i problemu priđe otvoreno i bez predrasuda i da od svakoga nešto novo nauči.

E-mail: altero.psihodrama@gmail.com

Rezultati projekta ”Sa problemima na ti”

U okviru projekta “Sa problemima na ti”, stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, andragoga, psihoterapeuta i karijernih savetnika, tokom šest meseci (decembar2017-jun 2018) je pružao mladima uzrasta 14-19 godina besplatnu psihološku i karijernu podršku.

Projekat je realizovalo udruženje ALTERO uz podršku SBB Fondacije (program Živi svoju ideju).

Aktivnosti:

      - individualno psihološko savetovanje – 144 sata

      - individualno karijerno savetovanje – 144 sata

     - 18 radionica karijerne podrške  - 180 sati

     - 22 tematske psihoedukativne radionice – 66 sati

Ukupno 534 sata direktnog rada sa mladima!

U projektnim aktivnostima je učestvovalo preko 900 mladih, dok je projektom bilo predviđeno uključivanje 700 mladih.

U različitim aktivnostima su učestvovali mladi iz ukupno 58 škola (19 gimnazija, 21 srednje stručne škole, 17 osnovnih škola), 1 učeničkog doma i korisnici centra “Jaki mladi”- mladi bez roditeljskog staranja i mladi u riziku.

Psihoedukativne radionice su trajale 3 sata i obrađivale su sledeće teme: Razvoj samopouzanja i osnaživanje, Konstruktivno razrešavanje konflikata, Asertivna komunikacija, Postizanje ciljeva, Identitiet, Izgradnja poverenja, Pregovaranje, Stereotipi, predrasude, diskriminacija, Nasilje u parterskim vezama mladih, Emocije, Novogodišnje odluke.

Učesnici radionica su sadržaj i metode radionica ocenili prosečnom ocenom 4.7, a voditeljke radionica  prosečnom ocenom 4.85. 93% učesnika se izjasnilo da bi želeli i u budućnosti da učestvuju na sličnim radionicama.

Radionice profesionalne orijentacije i karijerne podrške su trajale ukupno 10 sati, raspoređeno u dva dana. Teme koje su obrađivane: pravljenje ličnog profila (interesovanja, vrednosti, sposobnosti, iskustva, znanja, veštine...), adekvatno informisanje, kompetencije za učenje i rad u 21. veku, pravljenje individualnog plana razvoja i karijere (vizija, ciljevi, koraci do cilja).

Učesnici radionica su sadržaj i metode radionica ocenili prosečnom ocenom 4.6, a voditeljke radionica  prosečnom ocenom 4.9.

Realizovano je i 288 sati individualnog psihološkog i individualnog karijernog savetovanja. Mladi su se sami prijavljivali za dostupne termine putem sajta saproblemimanati.org.rs . Ono što je mladima bilo najznačajnije je što su mogli da uspostave odnos poverenja sa savetnicima, da ih neko sasluša, osnaži i posveti im se.

Istraživanje o problemima mladih:

 Najčešći problemi među korisnicima psihološkog savetovanja i psihoedukativnih radionica su depresivno raspoloženje, problemi u školi - učenje i izostanci, anksioznost, nedostatak samopouzdanja i problemi u odnosima sa porodicom (preko 50%), zatim problemi sa vršnjacima (36%). Nešto manje izraženi su problemi u partnerskim odnosima i drugi ozbiljniji probemi (po 6,5%), kao na primer samopovređivanje i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Takođe, jedan od najčešćih izvora stresa u ovom periodu je izbor škole/fakulteta, a time i budućeg životnog poziva.

Korisnici psihološkog savetovanja su  83,6% devojke/devojčice i 16,4% mladići/dečaci.

Najveći procenat korisnika, 60% ih je bio uzrasta 17 i 18 godina.

Adolescenti koji koriste usluge karijernog savetovanja, kao svoje najdominantnije probleme navode neodlučnost pri izboru škole/fakulteta, nedovoljnu informisanost o tržištu rada,  zanimanjima i putevima formalnog i neformlanog obrazovanja, kao i nedovoljno poznavanje i osvešćenost  svojih kapaciteta, interesovanja, sposobnosti, kompetencija, vrednosti. 

------

U okviru projekta je otvoreno savetovalište gde je realizovano individualno psihološko i individualno karijerno savetovanje, kao i deo radionica, dok je ostatak radionica realizovan u školama.

Planirano je bilo uključivanje 8 osnovnih i srednjih škola iz Beograda, a zbog izuzetnog interesovanja, radionice su održane u čak 18 škola (14 srednjih i 4 osnovne škole), jednom učeničkom domu, kao i u Centru "Jaki mladi", sa mladima bez roditeljskog staranja i mladima u riziku.

Škole u kojima su održane radionice:

6 gimnazija: Gimnazija Stefan Nemanja, Četvrta beogradska gimnazija, Sedma beogradska gimnazija, Filološka gimnazija, Zemunska gimnazija, Savremena gimnazija

9 srednjih stručnih škola: Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, Škola za negu lepote, Ugostiteljsko-turistička škola, Srednja škola za ekonomiju, pravo i administraciju, Politehnika - škola za nove tehnologije, Tehnoart škola, Medicinska škola na Zvezdari, Srednja tehnička škola “23. maj” u Pančevu, Dom Železničke tehničke škole.

4 osnovne škole: OŠ Branko Pešić, OŠ Desanka Maksimović, OŠ Kralj Petar Prvi, OŠ Milena Pavlović Barili.

U aktivnostima koje su se održavale u prostoru savetovališta (psihoedukativnim radionicama, individualnom karijernom i psihološkom savetovanju) učestvovali su mladi iz još 39 škola:

 

13 gimnazija: I beogradska gimnazija, III beogradska gimnazija,  V beogradska gimnazija, VI beogradska gimnazija, VIII gimnazija, X gimnazija “Mihailo Pupin”, XII beogradska gimnazija, XIII beogradska gimnazija, XIV beogradska gimnazija, XV gimnazija “Patrijarh Pavle”, Gimnazija “Sveti Sava”, Gimnazija u Obrenovcu, Gimnazija Kraljevo

13 srednjih stručnih škola: Škola za dizajn, Škola za dizajn tekstila, Srednja turistička škola Novi Beograd, Zubotehnička škola, Srednja škola Barajevo, Srednja škola Grocka,  ITHS srednja škola za IT, Prva ekonomska, Druga ekonomska, ETŠ Rade Končar, ETŠ Nikola Tesla, Hemijsko-prehrambena tehnološka, Muzička škola "Dr Miloje Milojević" - Kragujevac

13 osnovnih škola: OŠ Vladislav Ribnikar, OŠ Filip Filipović, OŠ Filip Višnjic, OŠ Sonja Marinkovic, OŠ Stevan Sinđelić, OŠ Dragan Hercog, OŠ Đura Daničić, OŠ "Ćirilo i Metodije", OŠ Vasa Pelagić, OŠ Ivan Milutinovic, OŠ "Jefimija'' Obrenovac, OŠ Milan Đ. Milićević, OŠ Kraljice Marije – Ovča.

 

Iako su projektne aktivnosti u pilot fazi bile usmerene na Beograd, učestvovali su i mladi iz Pančeva, Kragujevca i Kraljeva, a pozivi za saradnju su nam stigli i iz Inđije, Smedereva, Požarevca i Paraćina.

Za tematske  psihoedukativne radionice su se prijavljivali i studenti sa sledećih fakulteta: Pravni fakultet, Fakultet bezbednosti, Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet, Hemijski fakultet, Univerzitet Singidunum.

Sve ovo svedoči o ogromnoj potrebi za ovakvom vrstom podrške mladima i potrebna nam je podrška za nastavak aktivnosti.

Web sajt projekta: http://saproblemimanati.org.rs/

FB stranica: www.facebook.com/saproblemimanati/

 

 

Sa problemima na ti - besplatna karijerna i psihološka podrška mladima uzrasta 14-19 godina

U okviru projekta “Sa problemima na ti”, stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, andragoga, psihoterapeuta i karijernih savetnika, tokom šest meseci (decembar2017-jun 2018) je pružao mladima uzrasta 14-19 godina besplatnu psihološku i karijernu podršku.

Projekat je realizovalo udruženje ALTERO u saradnji sa stručnim timom projekta, uz podršku SBB Fondacije (program Živi svoju ideju).

Aktivnosti:

      - individualno psihološko savetovanje – 144 sata

      - individualno karijerno savetovanje – 144 sata

     - 18 radionica karijerne podrške  - 180 sati

     - 22 tematske psihoedukativne radionice – 66 sati

Ukupno 534 sata direktnog rada sa mladima!

U projektnim aktivnostima je učestvovalo preko 900 mladih, dok je projektom bilo predviđeno uključivanje 700 mladih.

U različitim aktivnostima su učestvovali mladi iz ukupno 58 škola (19 gimnazija, 21 srednje stručne škole, 17 osnovnih škola), 1 učeničkog doma i korisnici centra “Jaki mladi”- mladi bez roditeljskog staranja i mladi u riziku.

Psihoedukativne radionice su trajale 3 sata i obrađivale su sledeće teme: Razvoj samopouzanja i osnaživanje, Konstruktivno razrešavanje konflikata, Asertivna komunikacija, Postizanje ciljeva, Identitiet, Izgradnja poverenja, Pregovaranje, Stereotipi, predrasude, diskriminacija, Nasilje u parterskim vezama mladih, Emocije, Novogodišnje odluke.

Učesnici radionica su sadržaj i metode radionica ocenili prosečnom ocenom 4.7, a voditeljke radionica  prosečnom ocenom 4.85. 93% učesnika se izjasnilo da bi želeli i u budućnosti da učestvuju na sličnim radionicama.

Radionice profesionalne orijentacije i karijerne podrške su trajale ukupno 10 sati, raspoređeno u dva dana. Teme koje su obrađivane: pravljenje ličnog profila (interesovanja, vrednosti, sposobnosti, iskustva, znanja, veštine...), adekvatno informisanje, kompetencije za učenje i rad u 21. veku, pravljenje individualnog plana razvoja i karijere (vizija, ciljevi, koraci do cilja).

Učesnici radionica su sadržaj i metode radionica ocenili prosečnom ocenom 4.6, a voditeljke radionica  prosečnom ocenom 4.9.

Realizovano je i 288 sati individualnog psihološkog i individualnog karijernog savetovanja. Mladi su se sami prijavljivali za dostupne termine putem sajta saproblemimanati.org.rs . Ono što je mladima bilo najznačajnije je što su mogli da uspostave odnos poverenja sa savetnicima, da ih neko sasluša, osnaži i posveti im se.

Istraživanje o problemima mladih:

 Najčešći problemi među korisnicima psihološkog savetovanja i psihoedukativnih radionica su depresivno raspoloženje, problemi u školi - učenje i izostanci, anksioznost, nedostatak samopouzdanja i problemi u odnosima sa porodicom (preko 50%), zatim problemi sa vršnjacima (36%). Nešto manje izraženi su problemi u partnerskim odnosima i drugi ozbiljniji probemi (po 6,5%), kao na primer samopovređivanje i zloupotreba psihoaktivnih supstanci. Takođe, jedan od najčešćih izvora stresa u ovom periodu je izbor škole/fakulteta, a time i budućeg životnog poziva.

Korisnici psihološkog savetovanja su  83,6% devojke/devojčice i 16,4% mladići/dečaci.

Najveći procenat korisnika, 60% ih je bio uzrasta 17 i 18 godina.

Adolescenti koji koriste usluge karijernog savetovanja, kao svoje najdominantnije probleme navode neodlučnost pri izboru škole/fakulteta, nedovoljnu informisanost o tržištu rada,  zanimanjima i putevima formalnog i neformlanog obrazovanja, kao i nedovoljno poznavanje i osvešćenost  svojih kapaciteta, interesovanja, sposobnosti, kompetencija, vrednosti. 

U okviru projekta je otvoreno savetovalište gde je realizovano individualno psihološko i individualno karijerno savetovanje, kao i deo radionica, dok je ostatak radionica realizovan u školama.

Planirano je bilo uključivanje 8 osnovnih i srednjih škola iz Beograda, a zbog izuzetnog interesovanja, radionice su održane u čak 18 škola (14 srednjih i 4 osnovne škole), jednom učeničkom domu, kao i u Centru "Jaki mladi", sa mladima bez roditeljskog staranja i mladima u riziku.

U aktivnostima koje su se održavale u prostoru savetovališta (psihoedukativnim radionicama, individualnom karijernom i psihološkom savetovanju) učestvovali su mladi iz još 39 škola (po 13 gimnazija, srednjih stručnih škola i osnovnih škola).

Iako su projektne aktivnosti u pilot fazi bile usmerene na Beograd, učestvovali su i mladi iz Pančeva, Kragujevca i Kraljeva, a pozivi za saradnju su nam stigli i iz Inđije, Smedereva, Požarevca i Paraćina.

Za tematske  psihoedukativne radionice su se prijavljivali i studenti sa sledećih fakulteta: Pravni fakultet, Fakultet bezbednosti, Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet, Hemijski fakultet, Univerzitet Singidunum.

Sve ovo svedoči o ogromnoj potrebi za ovakvom vrstom podrške mladima i potrebna nam je podrška za nastavak aktivnosti.

Web sajt projekta: http://saproblemimanati.org.rs/

FB stranica: www.facebook.com/saproblemimanati/

 

Jelena Milić Jerković

JelenaMilićJerković je završila Defektološki fakultet, smer za prevenciju i resocijalizaciju lica sa poremećajima u društvenom ponašanju.

Sertifikovana je psihodramska psihoterapeutkinja po zajedničkom programu Srpske psihodramske asocijacije SPA – Moreno, RAIP – Regionalne asocijacije za psihodramu i integrativnu primenu psihoterapije i OSPIP – Oxford School of Psychodrama and Integrative Psychotherapy.

Poseduje Nacionalni sertifikat za psihoterapiju.

Pored psihodrame, završila je napredni nivo telesne psihodrame.

Poseduje dugogodišnje iskustvo u organizovanju i facilitiranju grupa, radionica, seminara i treninga namenjenih različitim grupama stanovništva, kao i iskustvo rada na terenu (outreach), savetovanja i pružanja psihosocijalne podrške ženama i pripadnicima/ama marginalizovanih grupa. Vodila je grupu za podršku i osnaživanje seksualnim radnicima/ama.

Tokom 15-ogodišnjeg angažmana u civilnom sektoru, razvila senzibilitet za rad i sa različitim osetljivim grupama stanovništva.

Trenutno se bavi individualnom i grupnom psihoterapijom. 

Živi i radi u Beogradu.

Psihodramska grupa u Beogradu prima nove članove

Psihodramska grupa, koja se sastaje utorkom u terminu od 18:30 do 21:00h u centru Beograda, prima nove članove.

Grupa je za vas ako želite da radite na sebi, spremni ste da dolazite redovno, unapređujete svoju komunikaciju i međuljudske odnose, birate svoj put, razvijate spontanost i kreativnost i budete zadovoljniji sobom! 

Vaše prethodno iskustvo u psihoterapiji nije bitno. U okviru ove grupe, terapijsko iskustvo mogu sticati i edukanti različitih psihoterapijskih modaliteta.

Cena jednog susreta u trajanju od 2,5 sata je 10 EUR za zaposlene, a 7,5 EUR za nezaposlene (mesečno najčešće 40, odnosno 30 EUR).

Prijave primamo do 22. aprila 2018.

Pre ulaska u grupu, potrebno je zakazati individualni razgovor, kako bismo se bolje upoznali i dodatno vas informisali. Takođe možete dobiti informacije o individualnoj terapiji i edukaciji iz psihodrame.

Prijave na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 064 3925273

Grupu vodi Marijana Radulović

Više o njoj na: http://www.altero.org.rs/index.php/aktivnosti/item/66-marijana-radulovic

Više o psihodrami na: http://altero.org.rs/index.php/psiho 

 

Pozovite sve koji bi mogli biti zainteresovani!

Ciklus psihodramskih radionica “Međuljudski odnosi“

Tokom dva meseca, od 17.01. do 07.03, svakog utorka od 18:30 do 21h istraživaćemo svoje međuljudske odnose.

Savremeni način života, egzistencijalni problemi i preplavljenost raznoraznim informacijama, čine da se osećamo otuđeno, zaboravljamo ili se nedovoljno trudimo oko onoga što nam je stvarno važno.

·         Postoje ljudi koji su vam pomogli da postanete ono što ste danas, koji su vam važni, ali ste se udaljili od njih?

·         Postoje ljudi kojima se svakodnevno bavite i koji vas opterećuju, a ne zaslužuju to?

·         Postoje ljudi pred kojima ćutite, a imate šta da kažete?

·         Postoje ljudi koji su tu i koji vam znače, ali ne radite ništa da bi tu i ostali?

·         Na kraju dana nemate energije, niste u kontaktu ni sa sobom, ni sa ljudima oko vas?

·         Postoji neki odnos koji priželjkujete, ali ga u vašem životu trenutno nema?

Ovaj ciklus radionica je za vas ukoliko vas ova pitanja dotiču i pokreću u vama nova pitanja i razmišljanja.

Cena: Ceo ciklus od 8 susreta košta 80 EUR, odnosno 10 EUR po susretu (za nezaposlene je ukupno 60 EUR).

Mesto: Ciklus radionica se održava u Beogradu, na adresi Bulevar despota Stefana 68, stan 10, sprat 6 (interfon Potkonjak). Ulaz u zgradu je iz pasaža pored ulaza u Maxi.

Radionice vodi psihoterapeutkinja Marijana Radulović.

Više o njoj na: http://psihodramskagrupa.org/marijana-radulovic/ 

Prijava i pitanja na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nakon završetka ciklusa, zainteresovani će moći da nastave rad na sebi u okviru kontinuiranih psihodramskih grupa.

***

 

Psihodrama je akciona forma grupne psihoterapije koja, pored razgovora u krugu, omogućava i odigravanje scena iz prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, kao i scena koje se možda nikada u realnosti neće desiti, a potrebne su nam. Psihodramska grupa nam pruža priliku da u sigurnom okruženju istražujemo unutrašnje realnosti, da sagledamo situaciju iz perspektive drugog, bolje razmemo i prihvatamo sebe i druge, isprobavamo i uvežbavamo nova ponašanja, razvijamo svoje potencijale, spontanost i kreativnost. Najvažnije je to što uz pomoć psihodrame učimo kako je važno živeti sada i ovde i voleti i prihvatiti sebe.

PSIHODRAMA – iskustveno-terapijske grupe

ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje vas obaveštava da je u toku formiranje novih psihodramskih, iskustveno-terapijskih grupa u Beogradu. 

Grupa je za vas ako želite da radite na sebi, spremni ste da dolazite redovno, unapređujete svoju komunikaciju i međuljudske odnose, birate svoj put, razvijate spontanost i kreativnost i budete zadovoljniji sobom! 

Vaše prethodno iskustvo u psihoterapiji nije bitno. U okviru ovih grupa, terapijsko iskustvo mogu sticati i edukanti psihodrame i drugih psihoterapijskih modaliteta.

Opcije:

1. Grupa koja će se sastajati jednom nedeljno, radnim danom, u popodnevno-večernjim časovima, u trajanju od 2,5 sata (termin će biti naknadno ugovoren). 

2. Grupa koja će se sastajati jednom mesečno, subotom (blok od 3 susreta po 2,5 sata).

U zavisnosti od vaših obaveza, mesta stanovanja i preferencija, možete se opredeliti za jednu od opcija ili naznačiti da vam odgovaraju obe. Grupe će imati maksimalno 10 članova.

Cena jednog susreta u trajanju od 2,5 sata je 10 EUR, što na mesečnom nivou iznosi najčešće 40 EUR za prvu opciju i 30 EUR za drugu opciju.

Prijave primamo do 29. decembra 2016.

Pre ulaska u bilo koju od grupa, potrebno je zakazati individualni razgovor, kako bismo se bolje upoznali i dodatno vas informisali. 

Takođe možete dobiti informacije o individualnoj terapiji i edukaciji iz psihodrame.

Prijave i dodatne informacije na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Telefon: 064 3925273

Pozovite sve koji bi mogli biti zainteresovani!

***

Psihodrama je akciona forma grupne psihoterapije koja, pored razgovora u krugu, omogućava i odigravanje scena iz prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, kao i scena koje se možda nikada u realnosti neće desiti, a potrebne su nam. Psihodramska grupa nam pruža priliku da u sigurnom okruženju istražujemo unutrašnje realnosti, da sagledamo situaciju iz perspektive drugog, bolje razmemo i prihvatamo sebe i druge, isprobavamo i uvežbavamo nova ponašanja, razvijamo svoje potencijale, spontanost i kreativnost. Najvažnije je to što uz pomoć psihodrame učimo kako je važno živeti sada i ovde i voleti i prihvatiti sebe.

Grupe vodi Marijana Radulović

Više o njoj na: http://www.altero.org.rs/index.php/aktivnosti/item/66-marijana-radulovic

Ciklus besplatnih psihodramskih radionica u Gnezdu

Psihodrama vam zvuči uzbudljivo? Možda zastrašujuće? Svakako je nešto vredno vaše pažnje.

Četiri promotivne tematske radionice će tokom oktobra i novembra biti održane u Gnezdu, prostoru Kancelarije za mlade Beograd na šestom spratu Beograđanke.

Termini radionica su utorkom od 18 do 21h:

25.10. Poziv na susret

01.11. Moje životne uloge

08.11. Ponovo sanjati

15.11. Kako da me čuju i razumeju

Možete se prijaviti za učešće na jednoj ili na više radionica i postaviti dodatna pitanja putem mejla: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Psihodrama je metod grupne psihoterapije koji, pored razgovora u krugu, omogućava i odigravanje scena iz prošlosti, sadašnjosti, budućnosti, kao i scena koje se možda nikada u realnosti neće desiti a potrebne su nam. Psihodramska grupa nam pruža priliku da u sigurnom okruženju istražujemo unutrašnje realnosti, da sagledamo situaciju iz perspektive drugog, bolje razmemo i prihvatamo sebe i druge, biramo svoj put, isprobavamo i uvežbavamo nova ponašanja, razvijamo svoje potencijale, spontanost i kreativnost. Psihodramska grupa je za svakoga ko želi da radi na sebi.

Voditeljka radionica je Marijana Radulović. Više o njoj na:   http://www.altero.org.rs/index.php/aktivnosti/item/66-marijana-radulovic

 

Događaj na FB: https://www.facebook.com/events/1115829121839009/  

Martina Milutinovic

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.