Projekat ''Forum teatar za društvene promene''

Projekat ''Forum teatar za društvene promene''

ALTERO i neformalna grupa Forum mladih za rodnu ravnopravnost sprovode projekat „Forum teatar za društvene promene „ od 1. maja do 31. oktobra 2013. godine. Projekat je podržao Rekonstrukcija ženski fond, i predstavlja nastavak prethodnog projekta ''Quest for peace and equality''.

 

Za razliku od prethodnog projekta, koji je podrazumevao izvođenje scena forum teatra na teritoriji Beograda, ovaj projekat obuhvata različite gradove Srbije (Loznica, Obrenovac, Beograd i Niš). Scene forum teatra se odnose na: porodično nasilje, trgovinu ženama, nasilje nad LGBT populacijom, kao i nasilje u vezama mladih tj. pritisak da se imaju seksualni odnosi. Scene su nastale tokom projekta “Quest for peace and equality” (2012-2013), koji je podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

 

Fokus projekta ''Forum mladih za rodnu ravnopravnost'' jeste edukacija i podizanje svesti mladih, kao i opšte populacije o ovim temama. U okviru ovog projekta, do sada su realizovani forum teatar nastupi u Studentskom kulturnom Centru u Nišu, u saradnji sa Centrom za razvoj psihodrame i psihoterapije iz Niša; Omladinskom centru u Loznici, u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Loznica, kao i u Petoj ekonomskoj školi u Beogradu. Forum teatar je verovatno najpopularnija tehnika Teatra potlačenih, u svetu, ali i Srbiji. Prepoznat je od strane UNESCO-a, kao zvanično “sredstvo za društvene promene”. Publika se aktivno uključuje u pronalaženje mogućih rešenja prikazanog problema.

Read 183373 times
Login to post comments